le sage ten broeklaan 83 eindhoven  frankdekkers@d-ia.nl 06-30897795

 energieneutraal wonen
Op deze pagina een toelichting op de mogelijkheden van energieneutraal wonen m.b.t. de meerinvesteringskosten en energiebesparingskosten, tevens een toelichting op de gezondheidsaspecten. In onderderstaand intermezzo kan gekozen worden uit de varianten "eenvoud", "komfort" en "combi" ("referentie" = huidige woning).Daarna wordt een toelichting gegeven op de rekenmethode en de toegepaste technieken.

meerinvesteringskostenten
zijn de extra kosten berekend om de woning energieneutraal te maken. Bijvoorbeeld de meerkosten van een warmtepomp t.o.v. een ketel per levensjaar van de installatie (levensduur beide 15 jaar).
 

energiebesparingskosten
Dit zijn de huidige kosten voor gas (75 ct) en elektra (20 ct). Er is geen rekening gehouden met de prijsstijging van de energiekosten. De IEA verwacht overigens een verdubbeling van de energiekosten in 2020.
 

gezondheidsaspecten
De zorg bij intensief geïsoleerde woningen betreft met name de ventilatie van frisse lucht. De woning bevat de gebruikelijke te openen ramen. De mechanische ventilatie zorgt voor voldoende verse lucht.
 
met de gele keuzeknop kies je uit "referentie" (huidige woning) en de energieneutrale woningen "eenvoud" (maximale isolatie), "komfort"(verwarming en koeling) en "combi" (mixed). Boven de keuzeknop ondermeer de meerinvesteringskosten en de energiebesparingskosten.Onder de keuzeknop de bouwkundige en installatietechnische varianten.




rekenmethode
De gebruikte rekenmethode is gebaseerd op de NEN 7120 Energieprestatie van gebouwen - bepalingsmethode, deze is aangevuld met niet-gebouwgebonden elektriciteitgebruik. De rekenmethode is toegepast op een. zuidgeoriënteerde tussenwoning van ca. 100 m2. Voor toepassing op een woning van andere dimensies neemt U contact op met info@d-ia,nl
 



isolatie
Om voor een gevel, dak of vloer een RCwaarde (warmteweerstand) van 8,0 te realiseren is afhankelijk van het materiaal minimaal een dikte van 20 cm nodig. Na-isolatie kan zowel aan de binnen als buiten aangebracht worden. Met na-isolatie van de spouw kan maximaal een RCwaarde van 2,5 gerealiseerd worden.

 


Voor ramen en kozijnen kan zelfs met 3-voudig glas maximaal een RCwaarde van 1,5 gerealiseerd worden, ramen zijn dan ook thermisch een zwakke plek in de gebouwschil. Ramen kunnen als het donker is, afgesloten worden met isolerende luiken (bijv. vacuüm isolatie) waardoor ook een RCwaarde van 8,0 te realiseren is.



ventilatie
bewuste ventilatie is meestal noodzakelijk om een energieneutrale woning te realiseren. Door deze uit te voeren als balansventilatie (evenveel lucht naar binnen als naar buiten) kan warmteterugwinning toegepast worden. Hiermee wordt warmte uit de afvoerlucht weer toegevoerd aan de ingeblazen frisse buitenlucht. 


 
 




 

warmtepomp
evenals een waterpomp, water naar een hoger nivo pompt, pompt een warmtepomp de warmte naar een hoger temperatuurnivo. Een bodemwarmtepomp onttrekt warmte uit de bodem en verwarmt daarmee de woning. Een buitenluchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, is daardoor goedkoper maar heeft wel een slechter rendement. Een warmtepomp wordt gewoonlijk toegepast met vloer en/of wandverwarming.
In tegenstelling tot een ketel kan met een warmtepomp ook gekoeld worden.

 






 

zonnepanelen,zonnecollectoren
met zonnepanelen wordt  elektriciteit gemaakt, met zonnecollectoren wordt water opgewarmd. Voor beide is zuidorientatie van het dak gunstig.
Om het elektriciteitgebruik met zonnepanelen op te wekken is al snel 30m2 panelen nodig van een hoog rendement (ca. 15%). om het warmteverlies door matige isolatie met een warmtepomp te compenseren is al snel het dubbele oppervlak aan panelen nodig.

.  



 


warm tapwater
 tapwater kan worden voorverwarmd met een douchewater-warmteterugwinning. tapwater kan worden opgewarmd met een zonnecollector.